Георги Лозанов: Новите медии са като долна камара на парламента

„Новите медии започват да работят като долна камара на парламента, а социалните мрежи дават възможност за пряко политическо представителство на хората”. Това коментира медийният експерт Георги Лозанов пред участниците в дискусията "Социалните мрежи – новото гражданско общество", включена в програмата на Деветата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Георги Лозанов е на мнение, че социалните мрежи дават възможност политиците да бъдат прескочени и гражданите да се превърнат в представители на самите себе си, да застанат директно пред институциите без посредничеството на политици. По думите на председателя на СЕМ, оттук-нататък политическото представителство ще става рехаво, несигурно в себе си и във всеки момент може да бъде опровергавано от тази долна камара.

Георги Лозанов констатира също, че традиционните медии все още се изживяват като институция, но именно тези медии-институции са изгубили доверието на аудиторията.

Журналистът Иво Христов постави постави под съмнение ползата от функционирането на социалните мрежи като „глас народен”, тъй като според него повечето от големите каузи във Фейсбук са ксенофобски и расистки.

Според Полина Паунова от "Mediapool" има криза на доверието в медиите и читателят вече не вярва на журналиста, че е на негова страна, а не на страната на властта. По думите й социалните мрежи играят ролята на показалка, с която се посочва кое е вярно и кое не е.

Силвия Авдала от "Aliya.bg"в Израел посочи, че българите в чужбина често се опитват да общуват с българските институции чрез социалните мрежи, но това се осъществява доста трудно, информира БТА.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.