Георги Костов: Ромите в Гърмен имат законни адресни регистрации

„Много от действията на тези хора (ромите в Гърмен) не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011г, когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях”. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов, в предаването „Денят започва” по БНТ и препоръча започването на диалог между двете страни в конфликта.

„По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите в ромския квартал живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват”, посочи Костов. На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: „Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог”.

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видео-наблюдение, но не може да обещае увеличаване на полицейските служители, защото физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо и МВР не може да си позволи да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност, защото няма да е коректно спрямо другите части на страната.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.