Георги Кадиев: Арх. Диков има интерес от строежа в Борисовата градина

Петиция да бъде спряно строителството в Южния парк и Борисовата градина инициира депутатът от “БСП – Лява България” Георги Кадиев. Според него, главният архитект на София Петър Диков позволява двата паркова да бъдат застроявани. В момента върху парцел с площ 22 декара зад бившия увеселителен парк „София ленд” се строи. Социалистът призна, че това е атака срещу кмета Йорданка Фандъкова, дотолкова, доколкото тя е кмет на столицата. Спорният строеж, според него, е доста голям и е очевидно, че там се изгражда жилищна сграда.

“Още през 2009-та, когато се приемаше общият устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. Дотогава тя се водеше за спорт и атракционни, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло”, обясни Кадиев.

Според депутата, Петър Диков има интерес от този строеж. Главният архитект на София е собственик на „Про ин“ ООД, а управител е бил архитект Вълканов. Сега проектант на жилищната сграда е „Про ин плюс“, в което пак се появява архитект Вълканов.

Георги Кадиев поиска и промяна на общия устройствен план.

Според Петър Диков пък, въпросната площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още през 1960-те там са се намирали военни складове и жп гара, докато самият „София ленд” действително е бил част от Борисовата градина. Главният архитект бе категоричен, че няма дългосрочен замисъл на това място да се строи жилищна сграда.

“В края на 2006-та със закон се задължи общината да направи актуализация, с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим комплекс с 54% зеленина”, коментира още Диков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.