Георги Ангелов: Трябва много работа, за да влезем в банковия надзор на ЕС

Икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов оцени вчерашното решение от консултациите при президента за влизане в европейския банков надзор като чисто политически ход, а също така и като начало на дълга процедура, която сравни с влизането в Шенген. Освен това Ангелов изтъкна, че за да покрием критериите в България трябва да се свърши много работа.

“Президентът каза “стартиране на процедурата за присъединяване”. Ако си спомним процедурата с Шенген – това, че ние искаме да се присъединим не означава, че другите страни искат да ни присъединят толкова бързо”, припомни Георги Ангелов по БНТ. Икономистът изтъкна, че идеята на единния банков надзор е страните да си оздравят банките и след това да влязат в тази система, докато ние едва ли не искаме да им хвърлим горещия картоф с КТБ и те да поемат нещата.

На въпроса какво да се направи Георги Ангелов изброи няколко възможни действия: да се направи външен одит на банковия надзор, след това парламентът да промени някои закони и да направи надзора по-силен; необходим е и преглед на цялата банкова система. Освен това, Георги Ангелов припомни, че единният банков надзор в ЕС все още не е заработил.

Чисто философски, по-доброто е да се гарантират депозитите до 100 хиляди евро защото в дългосрочен план вложителите ще имат стимул да мислят къде си влагат парите, каза още Георги Ангелов. – На практика обаче европейските банки спасяват всички вложители, изтъкна икономистът. Той препоръча да се извърши нов одит на КТБ, за да се види реалното положение. От резултатите на този одит ще зависи дали хората ще приемат да се гарантират всички депозити в банката (ако дупката е малка) или да се гарантират само сумите до 100 хиляди евро ако дупката е голяма.

Снимка: БНТ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.