Генералният секретар на ОССЕ посети в Русия лагер за бежанци от Украйна

Генералният секертар на Организацията зи сигурност и сътрудничество в ЕВропа (ОССЕ) Ламберто Заниер е посетил почивна станция в Ростовска област, където са настанени повече от 300 бежанци от Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. Както е известно, в тази гранична спрямо Украйна област продължават да пристигат хиляди бежанци, напускащи районите, в които на практике са водят военни действия против проруските сепаратисти. По информация на лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин бежанците от Украйна в Русия са вече около 15 000.

Руската информационна агенция цитира една от бежанките – Наталия, майка на двде деца – която казва, че иска да помоли генералния секретар на ОССЕ да направи всичко възможно войната да свърши и бежанците да се върнат у дома.

В началото на юни в 15 граничи района на Ростовска област бе въведен режим на извънредна ситуация, заради наплива на бежанци от Украйна. В областта са организирани 49 пункта за временно настаняване на бежанци.

Преди ден президентът на Украйна Петро Порошенко разпореди на правителството в Киев да създаде хуманитарни коридори, по които хората да могат да се изтеглят хората, които желаят да напуснат районите, в които се провежда антитерористичната операция.

На снимката: Ламберто Заниер

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.