Генерал от САЩ: Америка играе на чужд терен

Американският генерал Мартин Демпси, който оглавява Обединения комитет на началник щабовете, се обяви за по-нататъшно разполагане на американски сили в Европа, защото “Америка не иска да играе на свой терен и трябва да играе на чужд терен”, съобщи Пентагона. Военното министерство на САЩ цитира негова реч пред военнослужещи в база в Неапол.

По думите на Демпси в условията на намалени военни бюджети мнозина мислят, че най-добрият начин да се икономисват средства е да се върнат войските отвъд океана и да се действа от американския континент.

“Истината обаче е в това, че последното нещо, което искаме да правим, е да играем на наш терен”, посочи генералът. Мнението му всъщност е задочен спор с конгресмени, които се застъпват за намаляване на военните разходи.”

Според Демпси страните от НАТО трябва да съхранят технологичното си предимство над Русия.

Говорейки за Русия, Демпси заяви, че е необходимо да се подсилят съюзниците в Източна Европа. НАТО трябва да запази технологическото си предимство и САЩ трябва да направят така, че трансатлантическите връзки да не бъдат скъсани.

“Трябва да се направи всичко, за да се покаже ясно на Русия, че това, което й донесе успех в Източна Европа със страните, които не са членове на алианса, няма да сработи спрямо страните, които влизат в НАТО”, изтъкна генералът.

В началото на месеца американските медии съобщиха, че правителството обсъжда възможността да разположи в Европа наземни ракети с ядрени бойни глави. Причината според администрацията са допуснатите от Русия нарушения на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.