Ген. Васил Делов с орден „Стара планина” посмъртно

Изключително се радвам и днес е много щастлив ден за мен, тъй като предложението за награждаване на 19 водещи офицери и генерали на Българската армия в Балканската война, дойде от мен и от академик Георги Марков. Това коментира Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод публикуването в Държавен вестник на указите за награждаване на 19 български военнослужещи от времето на Балканската война. Историкът изрази задоволството си, че българският народ, в лицето на своите висши власти, е дал да се разберат няколко неща: Първо, че никой, положил усилия за България, никога няма да бъде забравен, и рано или късно, ще бъде отличен.

И второ – по думите на Божидар Димитров – дадохме достоен отпор на приказките на разни политици, които се опитаха да преоценят стойността на Балканската война и на участващите в нея офицери и войници, които не се посвениха да я определят като завоевателна война и дори – война, причинила геноцид и страдания на местното население.

Ние казваме, че за нас войната си остава Освободителна, освободила от феодален гнет не само един милион и половина българи, но и близо няколкостотин хиляди мюсюлмани, които от една феодална държава, заживяха в свободна европейска и демократична държава, която спазваше всичките им права, от които бяха лишени в Османската империя, каза Божидар Димитров.

С даването на орден „Стара планина” на ген. Васил Делов се увенчават с успех усилията на хиляди български граждани за признаване на историческите заслуги и освободителното дело на ген. Делов, чиито памет и достойнство бяха поругани от ДПС. Това каза пред „Фокус” Цвета Караянчева, областен координатор на ГЕРБ за Кърджали и народен представител, която е и председател на Инициативния комитет за събиране на подписката. Караянчева изказа благодарност на всички кърджалийци и на гражданите на България за подкрепана на тази идея и по този начин не са позмолили пренаписване на българската история”. По думите на народната представителка кърджалийци са удовлетворени след развитието на случката с ген. Делов.

Наистина показахме, че можем да бъдем всеотдайни и съпричастни и да се обединяваме в името на големи каузи, каза още Цвета Караянчева. Тя допълни, че е кърджалийци са очаквали този указ да излезе, за да могат да покажем, че генерал Васил Делов заслужава да бъде почетен.

В днешния брой на Държавен вестник са публикувани указите на президента Росен Плевнелиев за награждаване с орден „Стара планина“ първа степен с мечове на 19 български военачалници, участвали в Балканската война.

С ордените посмъртно ще бъдат удостоени командващи армии, дивизии и отделни отряди: генерал-майор Махаил Савов – помощник-главнокомандващ, генерал-майор Иван Фичев – началник щаб на действащата армия, ген. Васил Кутинчев – командващ 1-ва армия, генерал-майор Стефан Тошев – началник на 1-ва пехотна Софийска дивизия, генерал-майор Стою Брадистилов – началник на 10-та пехотна Сборна дивизия, генерал-майор Георги Тодоров – началник на 7-ма пехотна Рилска дивизия, генерал-майор Стилиян Ковачев – началник на 2-ра пехотна Тракийска дивизия, ген. Никола Иванов – командващ 2-ра армия, генерал-майор Иван Сарафов – началник на 3-та пехотна Балканска дивизия, генерал-майор Димитър Кирков – началник на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, генерал-майор Радой Сираков – началник на 9-та пехотна Плевенска дивизия, ген. Васил Делов – командващ Хасковски отряд, генерал-майор Радко Димитриев – командващ 3-та армия, генерал-майор Павел Христов – началник на 5-та пехотна Дунавска дивизия, генерал-майор Православ Тенев – началник на 6-та пехотна Бдинска дивизия, генерал-майор Никола Генев – началник на Македоно-Одринското опълчение, генерал-майор Атанас Назлъмов – началник на кавалерийската дивизия, капитан ІІ ранг Димитър Добрев – началник група миноносци.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.