Далавери във ВМА и неяснота за бъдещето на ген. Тонев

Ген. Стоян Тонев, който е депутат и шеф на здравната комисия, да напусне всички постове в ГЕРБ и парламентарната група. Това е поискал премиерът Бойко Борисов според източници на „Труд”. Засега няма потвърждение на тази информация. Румяна Бъчварова коментира само, че ще се изчакат резултатите от съответните проверки.

По-рано днес бе съобщено, че Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев по повод журналистическо разследване на bTV за злоупотреби във Военномедицинска академия – София.

Ген. Тонев информира членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В писмата си го прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА – София за от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година. „Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.

На 19 февруари в свое разследване bTv цитира проверка на Министерство на отбраната засягаща взаимоотношенията между ВМА и една частна фирма – “Дерма Прим”, която работи на територията на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. В доклада на проверяващите се говори за “приватизация отвътре, прикрит договор за наем и индикатори за измама”.

Проверката установява, че приходите на Клиниката по дерматология, между 2007 и 2014 г., са 2,1 млн. лв., а разходите са за повече от 12 милиона лева. Така през последните 7 години ВМА е инкасирала загуба за над 10 милиона лева от Клиниката по дерматология.

Одиторите са категорични, че този „резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване. Според сегашния началник на ВМА ген. Николай Петров, цитиран от bTv, може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

Началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина. Според разследването на bTv, тя притежава 84% от “Дерма прим” – фирмата, чиито разходи, според Министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която проф. Кадурина ръководи във Военна болница. Според заключенията на одиторите, разходите на тази фирма се покриват директно от бюджета на ВМА.

За този казус е сезирана Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), прочула се покрай печалните тефтери на своя бивш шеф Филип Златанов. През август 2014 г. КПУКИ решава да прекрати “производството по сигнал против ръководител на Катедра дерматология и венерология към ВМА”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.