Ген. Стоян Тонев: Държавата спасява КТБ с едногодишния бъджет

„Тези 3,5 милиарда, които сега държавата ще даде, за да защити вложителите в КТБ са точно (колкото) всички пари, които отиват за една година в здравеопазването”. Това изтъкна зам.-кметът на София и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия. По думите на медика, вместо да се обсъжда и да се говори за актуализация, за пари, нека политиците си гледат банките, но явно те и там не са професионалисти, защото ако бяха професионалисти нямаше да се стигне до този момент.

В момента Здравната каса дължи на болниците 90 милиона лева за три месеца, уточни бившият шеф на Военномедицинска академия. Стоян Тонев уточни, че актуализация на бюджета на НЗОК, за която се говори и за която медиците настояват ще осигури нужните средства за здраве за последните три месеца от годината, а не пари за момента.

В отговор на въпрос медикът потвърди, че над 60% от болниците имат запорирани от доставчици сметки.

На 24 юни Стоян Тонев бе изключително рязък в оценката си за управлението на здравеопазването. Тогава настоящият зам.-кмет заяви, че министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля. Той припомни, че още след тройната коалиция дълговете на болниците бяха 318 млн. и нарастват, защото в момента болниците не са си получили от НЗОК заплащането за надлимитните дейности за близо 3 месеца.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.