Ген. Михов: Срамно е да няма пари, за да бъде армията боеспособна

“Ако някога преди да влезем в НАТО имахме 45-хилядна армия, което беше искане на съюзниците, то днес при 26-хилядна армия, както беше записано в „Бяла книга 2“, с 80 танка, 16 бойни самолета и 6 кораба ние сме за срам и резил пред собствения си народ, че не можем да издържаме и да поддържаме боеспособност на тази армия“. Това коментира председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов пред радио “Фокус”. Според него има системен недостиг на въоръжение и техника и подготвен личен състав поради ниския бюджет за Българската армия.

„Това е проблем, стартирал основно от началото на това десетилетие. Армията пое много рискове, тя компенсира част от подготовката си с участие в международни мисии, което не е патриотичен дух, но във всички случаи военно-технически хората ни са подготвени. Депутатът от АБВ допълни, че командирите са принудени от безпаричието да нареждат на подчинените си ремонти на агрегати, на възли от въоръжението, за да могат да летят и да плават, което е опасно за подготовката и за живота на малкото останал личен състав.

Днес такова нещо е недопустимо, коментира още ген. Михов. Според него при настоящото положение има заплаха и за заплатите на военнослужещите.

При наличие на приходи, в края на годината трябва да има актуализация на бюджета за Българската армия. По думите на ген. Михо Михов модернизирането на българската армия трябва да стане след приемане на необходимата актуализация и след започване на реални стъпки за договаряне със страни партньори за закупуване на нова военна техника. Според него друг проблем е скъсването в приемствеността в поколенията и генерациите команден състав на Българската армия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.