Ген. Михов приветства включването на армията в охраната на южната ни граница

Появяването на въоръжените сили на границата няма да предизвика сътресения в отношенията на България със съседните държави. Ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница. Армията има нагласа и готовност. Това заяви в интервю за БНР генерал Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от ПГ на АБВ. С този акт не отпада ролята на МВР, подчерта той и добави, че тази мярка е трябвало да бъде приложена по-рано. Предстои ресорните министерства да формулират правомощията на войниците и полицаите.

„Самата криза нараства, тези милион и половина мигранти, които населиха територията на ЕС и другите два милиона, които са по недалечните на България граници с Турция и Сирия, затова ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница, и прави чест на група народни представители, начело с г-н Валентин Радев, че внасят този законопроект“.

Ген. Михов изрази безпокойство за ресурсното осигуряване на военните, които ще бъдат изпратени на границата. „Говорим за използването на три-четири батальона, които не са в пълен комплект и ресурсно осигуряване и очевидно с акта на Министерски съвет ще се осигури финансирането и ресурсното им осигуряване“. Включването в охраната на границата ще наложи отделяне на допълнителни средства за армията, коментира ген. Михов.

Според ген. Михов, включването на армията в охраната на южната ни граница ще предотврати мигрантската вълна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.