Ген. Михов: Не бива да се отказваме от бойната си авиация

“Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Аз лично не бих приел това”. Това заяви председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ ген. Михо Михов по Нова ТВ в коментар на одобрените от МС промени в Закона за отбраната. В тях е записано, че в охраната на въздушните ни граници могат да участват и самолети и екипажи на съюзнически държави. Мнозина виждат в това предложение признание за неспособността на Министерство на отбраната да реши проблема с техническата поддръжка на изтребителите МиГ-29, чийто летателен ресурс изтича, без да има действащ договор за ремонта на двигателите и самите самолети. В момента само 4 самолета все още имат летателни часове до изчерпване на ресурса, а догодина вече ще са само два. Те очевидно няма да са достатъчни за носене на 24-часово дежурство по охрана на българското въздушно пространство.

“Темата е тревожна, но не е драматична”, смята ген. Михов, който е бивш началник на Генералния щаб. Той изтъкна, че още не е взето крайно решение, но ако в бъдеще законопроектът бъде приет, ще е възможно въздушното пространство на България да се охранява не само от българска армия, но и съвместно със съюзни сили. Това се преплита със закона за преминаване и пребиваване на съюзни и чужди сили на територията на страната ни.

“Това е новото и стряскащото. И за мен е неприемливо. Българите трябва да разберат, че нашата авиация може и трябва самостоятелно да осигури охраната на въздушното ни пространство. 16-18 изтребители могат да решат този проблем”, изтъкна ген. Михов. Той допусна, че ако промените в закона бъдат въведени е твърде възможно турски изтребители да пазят въздушното ни пространство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.