Ген. Михов: Държавата няма готовност да се справи с бежанския поток

Проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. Налага се не координация, а субординация – кое министерство за какво отговаря. Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен Закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност. Това каза по БНР депутатът от АБВ ген. Михо Михов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. Той направи своя коментар преди днешната координационна среща в МС за обсъждане на мерки за превенция на имиграционния натиск към страната ни.

Според ген Михов няма трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана, а се лутаме в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност.

“В крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем. Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род, така или иначе, в скоро време ще се преосмислят”, прогнозира депутатът. Той е на мнение, че нито Министерството на външните работи, нито останалата държавна администрация са подготвени. Според Михов е немислимо Министерството на отбраната да поеме охраната на границата – Гранична полиция е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, а помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.