Ген. Киров: Емисари ислямизират и радикализират ромите

Ген. Киров: Емисари ислямизират и разикализират ромите

“Боя се, че ромското населние у нас може да бъде радикализирано. България е бедна държава, икономическото положение е изключително тежко и във всички случаи следва да очакваме, че при тях ще има развитие на тези процеси на ислямизация”. Това каза бившият шеф на разузнаването (НРС) ген. Кирчо Киров в предаването „Тази сутрин” по bTV. Според него преминаващите през България ислямисти установяват контакт на наша територия с цел да ислямизират и радикализират местните малцинства.

Кирчо Киров даде пример с района на Пазарджик, където теча усилена религиозна кампания, вкл. проповядване на радикален ислям сред ромите от областта и то от години. Генералът дори направи паралел с условия в много от ромските махали у нас и обстоятелствата, при които са живели терористите, извършили кървавите атентати в Париж на 13 ноември – живот в гето, хронична бедност, необразованост, въвличане в криминални действия от ранна възраст.

Както е известно, в Пазарджик и в момента има образувано дело срещу имами и ислямизирани роми за проповядване на радикален ислям и съпътстваща антидържавна дейност.

Българските специални служби работят на предела на своите възможности, каза още Киров, като подчерта, че нито една страна не е в състояние да се справи сама със злото, идващо от терористични групировки с организацията и финансовите възможности на „Ислямска държава”.

„Общата охрана на границите на Шенген звучи добре като пожелание, но мисля, че е твърде трудно и сложно за решаване като процес поради различните интереси”, каза Киров. По думите му кървавите атентати в Париж на практика са денонсирали Шенген, а интеграционните процеси са загубили темп.

„Очевидно ЕС подлежи на едно преразглеждане и преоценка, свързано с лидерските качества на водещите страни”, коментира ген. Киров. Той коментира и появилите се съобщения, че атентаторите в Париж са ползвали автомати “Калашников”, произведени в България. Генералът припомни, че както преди 1989 година, така и след това страната ни е изнасяла легално оръжие, вкл. и в арабски държави, в някои от които е имало въоръжени конфликти, смяна на правителства и т. н. Според него е почти невъзможно да се проследи пътят на едно оръжие.

„България е длъжна да прояви солидарност и съм убеден, че може да бъде в помощ на Франция”, каза Кирчо Киров. Според него е много важно нашите служби да активизират обмена си с партньорските. „Особено важно е ежедневно да се поддържа връзка и контакт със съседните държави”, допълни той.

„Смятам, че се очертават контурите на една възможна коалиция и договореностите, постигнати между Владимир Путин и Франсоа Оланд ще продължат и по посока на САЩ”, каза Киров. Той допълни, че очаква съвсем скоро да бъде създадена по-широка коалиция, която да продължи с общи сили ударите по групировката „Ислямска държава”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.