Ген. Атанасов обвини полицаи в професионална неграмотност

Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно. „Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения. Това каза депутатът от РБ и бивш шеф на НСС ген. Атанас Атанасов пред bTv. Според него по-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите.

Аз не се притеснявам 10 000 души ако напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така, каза Атанасов. Генералът обаче допълни, че реформа не се прави така, както сега. По думите на депутата от РБ финансовият министър Горанов не прави реформа, той само провокира.

Атанасов обяви, че твърдо застава за запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но съобразено с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск.

Реформаторът допълни, че се притеснява от политизиране на полицейските протести.

„ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа”, каза Атанасов. Той призова синдикатите в МВР да не допускат политизиране на протестните действия.

Финансовият министър Владислав Горанов заслужава уважение, че е събрал смелост, за да предложи едни непопулярни мерки, които ще облекчат бюджета в следващите години. Това каза Милен Велчев, бивш финансов министър, в предаването „Тази сутрин”.

„Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните. Уважам труда на учители и лекари, но не можем да не констатираме, че едно съсловие е с повече привилегии в социален смисъл спрямо другите”, каза още Велчев. Според него с всяка следваща година разходите стават все по-трудно поносими.

„Напълно оправдавам нежеланието да се зачепка тази тема в навечерието на изборите”, каза още Велчев. Според него е жалко, че гласуването на бюджета и изборите съвпаднаха. „Не се отнемат социалните привилегии, а се слага някакъв ред за ведомствата в бъдещи години”, каза бившият министър.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.