Ген. Атанасов: Човек на ДПС в ДАНС е прикрил грабежа на КТБ

Счетоводителка от „кадровата банка на Сараите” е ръководила финансовото разузнаване в ДАНС в периода, в който КТБ е била източвана, показва разследване на bTV. Според Атанас Атанасов от Реформаторския блок, става въпрос за “една калинка от далечна Добруджа, попаднала тук, защото има способности, които не са свързани със счетоводни познания”. Това заяви бившият шеф на контраразузнаването в студиото на сутрешния блок на телевизията. Депутатът изтъкна, че “нещата с КТБ са много дебели и са покрити”. Атанасов изтъкна, че знае много неща, но не иска да ги коментира, защото не са особено прилични.

Атанас Атанасов твърди, че източването на КТБ не е проспано, а прикрито от шефката на „Финансово разузнаване” в ДАНС Полина Кавръкова. Според депутата, тя е била разработвана и разследвана за крупни далавери, след което е скрита в Комисията за финансов надзор.

Полина Кавръкова е назначена на работа в ДАНС през 2011 година и напуснала поста на 30 май 2014 година – две седмици преди КТБ да бъде ударена. Тя не е имала стаж във финансовото разузнаване и преди да започне работа в ДАНС е била съсобственик на частна счетоводна фирма. В момента тя е назначена в Комисията по финансов надзор.

Според Атанас Атанасов тя е назначена в КФН нарочно, за да “може да бъде полезна на приятелите си”.

“Не съм оптимист за търсенето на отговорност за този грабеж, защото институциите, които трябва да го предотвратят, са замесени в него. Трябва да бъдат осветени тези схеми. Прокуратурата беше забъркана в скандала с КТБ, а тя е органът който по закон има право да образува и търси наказателна отговорност”, коментира Атанасов.

Според Атанас Атанасов проблемите в ДАНС започват от 2001 година, когато министър на вътрешните работи беше Георги Петканов в МВР започна вместо да се осъществява кадрова политика, започна да се осъществява кадрова търговия.

Атанасов смята, че „топлата връзка” са “сараите”, т. е. резиденцията на Ахмед Доган в Бояна, където той живее и до момента.

Тези, които се опитват да спасят статуквото в ДАНС са ДПС. тези операции, съвместни пресконференции с ръководството – това е стремеж да се спаси статуквото, посочи Атанас Атанасов.

Прокуратурата беше забъркана в скандала „КТБ”, тя участва в този скандал, а прокуратурата е органът, който по закон единствен има право да повдига обвинение. Затова ние, от РБ, казваме, че трябва много сериозна съдебна реформа, коментира още Атанасов.

Акцията на ДАНС срещу предполагаеми привърженици на Ислямска държава и проповедници на радикален ислям, според Атанасов е PR, който цели да укрепи разклатеното положение на председателя на агенцията и да отклони вниманието от важните неща.

Депутатът остро критикува поведението на шефа на ДАНС Писанчев по време на вчерашното му изслушване в Народното събрание за тази акция.

“На него му бяха зададени въпроси, а той отговаряше с едно изречение. Писанчев каза : „Аз 22 години съм са учил да мълча”, тоест искаше да каже „Кои сте вие, че да говоря пред вас” – коментира Атанасов.

Поповод поисканата оставка на шефа на ДАНС от РБ вчера Атанасов заяви: Знам конкретни неща, които трябва да бъдат проверени. Най-скандалното са процесите в КТБ, които не са били фиксирани от ДАНС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.