Ген. Атанасов: Акцията в Лясковец е безумна и на ръба на закона

„Имаме убит човек, имаме трима ранени при една безумна акция, която е на ръба на закона. Специализираният отряд за борба с тероризма не е създаден в МВР, за да прибира психично болни, това не му е работата”. Това коментира заяви бившият директор на НСС генерал Атанас Атанасов в ефира на bTV. Той допълни, че има два факта около случая „Лясковец”, които умишлено се укриват, защото говорят за провала на МВР. По думите му първият скрит факт е, че преди 20 дни служители от местното полицейско подразделение са опитали да задържат стрелеца Петко Петков. Тогава той стрелял във въздуха от балкона си и заплашил, че ще стреля на месо, ако го притиснат.
„Това е типичното поведение на човек с параноя – той се настървява срещу тези, които идват, за да го задържат и вкарат в лудница. Този факт се крие умишлено, защото показва безсмислието на тази акция”, посочи Атанасов.
Втората укрита информация била тази, че всъщност Петков не е бил „отшелник” от години, а напускал жилището си, но през тъмната част на денонощието . Тогава се разхождал в парка.
„Ако не беше разпоредено изпращането на спецотряд, нямаше да има трупове. Сигурен съм. Изумен съм от направеното. В такива случаи трябва елементарна оперативна комбинация. Какъв беше проблемът да се задържи този човек тогава, докато е в парка, или в апартамента му да се инсценира наводнение, така че да бъде принуден да излезе навън”, попита Атанас Атанасов и порица „старата практика” на ръководството в силовото ведомство – „бившите са виновни”.
Атанасов направи паралел със ситуацията в Асеновград, където заради инцидента със синьо мляко в детска градина, директорката подаде оставка – въпреки че не е имало последствия за децата. В случая с Лясковец никой не понесъл отговорност, въпреки че има жертва и ранени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.