Гечев: Световната банка уволни българското правителство

„Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна. Според него този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава оценките, дадени от левицата. „Доказва се, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо, освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори”, допълни Гечев.
Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е публикувал тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. „В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки, призова Гечев.

А ето и четирите основни извода и произтичащите от тях препоръки, направени от Световната банка на основата на обобщените оценки на чужди инвеститори в България и огласени във вчерашното изказване на Тони Томпсън, постоянен представител на МБВР:

„Първо, да се избягва работата с правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса”, аргументира се Томпсън.

„Второто правило, е да се минимализират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, изходът е неясен”.

„Третото правило е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците”.

„Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото “те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Е, добре. Ще “уволним” поредното крадливо и лъжливо правителство, ще разбием монопола на поредния порочен кръг от фирми, ще свалим от власт поредната самозвана партийно-политическа шайка, ще заменим портрета на “Тиквата” с портрета на “Пъпеша” и какво от това. Какво от това, че сменяме актьорския състав, редактираме част от репликите, сменяме малко от декора, променяме грима, разместваме местата им на сцената, но сценария и повествованието се запазват същите. Кой ще смени съществуващата законова и нормативна уредба, обслужваща и защитаваща единствено интересите на силните на деня в чиито ръце са властовите и финансово-икономически лостове на управление. Докато повтаряме до втръсване изтъркания вече въпрос “КОЙ” и не му дадем единствено верния отговор “ТОЙ”, дори и космическата банка няма да помогне. Ние знаем кой е “ТОЙ”, но искаме да бъде посочен с пръст и назван по име на висок глас. Ние унизените знаем що е справедливост и правосъдие.

Leave a Reply

Your email address will not be published.