Гечев: ГЕРБ и ДПС се подписаха пред 30 свидетели да има банкова ваканция

На консултациите при президента Росен Плевнелиев по повод кризата с тегленето на депозити от Първа инвестиционна банка имаше предложение да се обяви “банкова ваканция”, като ГЕРБ и ДПС се подписаха за това пред 30 души свидетели, присъствали на обсъждането. Това каза пред Нова телевизия Румен Гечев и потвърди, че идеята за това е била внесена от Иван Искров и подкрепена от двете политически сили.

Както вече съобщихме, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрича да е така.

“Ние от ГЕРБ никога не сме говорили за банкова ваканция”, декларира неотдавна Борисов и добави, че “то не зависи от нас и първо, аз не съм бил там”. В друго свое скорошно изказване Борисов обяви “Аз спасих банковата криза”, а в трети коментар – че в ситуацията около КТБ са се сбъднали най-мрачните му прогнози.

Днес Румен Гечев поясни, че за да се обяви банкова ваканция е било необходимо решение на Народното събрание, а свикването му извънредно е в прерогативите на Михаил Миков. БСП обаче се е обявила на същите консултации категорично против тази идея и не е допуснала това да се случи.

Впоследствие позицията на социалистите е била категорично подкрепена от представителите на големите търговски банки със собственици чуждестранни трезори, както и от Светослав Гаврийски, съобщи още Румен Гечев. Според него, “банкова ваканция” означава кипърски вариант на банкова криза – затваряне на всички банки, право на вложидетиле да теглят ограничена сума от парите си и да превеждат също ограничена сума и решение да бъдат “орязани” сметки и депозити над 200 000 лева, посочи той.

Гечев нарече „разсмиващ” изнесения от БНБ „факт” за изнасяне на пари в чували от КТБ, което малко след това бе опровергано. Той посочи, че ако новото твърдение на Искров, че злоупотребата с въпросните над 200 милиона лева се е случила през 2011 година, би трябвало и Бойко Борисов, премиер тогава, да се държи отговорен.

По повод очакваното днес обсъждане на проекта за закон за КТБ от страна на БНБ Румен Гечев каза, че съгласно европейското законодателство не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, между юридически и физически лица, какъвто е смисълът на предложения от хората на Искров текст. Затова, според него, социалистите няма да подкрепят предложените текстове в сегашния им вид.

Румен Гечев посочи като възможен вариант на засегнатите от фалита на КТБ да се дадат ценни книжа, които да могат да се търгуват на фондовата борса и така да се минимализират загубите им.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.