Гечев: БСП подкрепя исканите от БНБ промени в Наказателния кодекс

В Наказателния кодекс има текстове за разпространяване на слухове и невярна информация, но ние подкрепяме предлаганото от БНБ утежняване на наказанията за преднамерено разпространяване на слухове и невярна информация. Това заяви пред БНТ депутатът от левицата Румен Гечев, който е ичлен на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. По думите му, при последния случай, при една здрава банкова система започна първо една криминална атака, която се превърна в криминално – политическа, с оглед на предстоящите избори.

Това беше едно заиграване с националната сигурност, каза Гечев. По негово мнение държавните институции трябва внимателно да анализират защо се е случило това и кои са вдъхновителите на тази атака, донесла загуби за граждани и фирми, независимо от тяхната политическа ориентация.

Гечев подчерта, че политиците трябва да внимават много, когато говорят за банките. Той припомни, че Борисов от дни насам говори, че държавните финанси са в колапс, че държавата банкрутира, че призовава незабавно да дойде МВФ .

„Ние нямаме нужда МВФ да идва, идването му е неприемливо и за ЕС, на който ние сме страна-член. Обявяването на държавните финанси, които са едни от най-стабилните в ЕС за колапс, за мен е преднамерено, неприемливо и изключително опасно, защото тези изказвания не инициираха кризата, но я усложниха”, заяви Румен Гечев.

На въпрос, дали ще бъде преодоляно ветото на президента на Закона за защита на конкуренцията, той отговори, че то би трябвало да бъде преодоляно, тъй като НС и членовете му са избрани да защитават интересите на българските производители и потребители.
„Аз съм изненадан от ветото на президента, тъй като това е закон, напълно хармонизиран с европейското законодателство. Ние сме последната страна в ЕС, която законодателно прави промени, които ще възстановят баланса между търговците и българските производители”, заключи Румен Гечев.
02.07.2014 г.
гр. София Румен Гечев: БСП има традиция да свиква конгрес преди избори, в това няма нищо необичайно
БСП има традиция да свиква конгреси преди избори, където се одобрява предизборната платформа, така че в това няма нищо необичайно. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ, зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев. По думите му смяната на лидера на партията преди изборите не е невъзможно, но трябва да се направи след внимателен анализ на плюсовете и минусите. Според него минусите са много и това решение не може да се взима с лека ръка. Гечев обясни, че поради тази причина в устава на партията е записано, че лидерът и се избира на най-висшия и орган – конгреса и солови акции не са за препоръчване. Той подчерта, че БСП е най-демократичната партия и попита дали има друга такава, в която да е обсъждан лидерът преди изборите.
На въпрос, дали БСП трябва да отговори преди изборите на зародилите се в общественото пространство въпроси – как и от чие име се е управлявало, Гечев отговори, че всяка една партия трябва да отговаря на тези въпроси в детайли. По думите му отговорът им се крие в пакета от закони със силна социална насоченост, приет в парламента: размразяването на доходите, пенсиите, майчинските, заплатите в публичния сектор; стимулирането на икономическия растеж; подобряването на държавните финанси.
Помолен да коментира многото законопроекти, внесени в НС през последния месец, докато се говори за предсрочни избори, народният представител заяви, че изборите не освобождават парламента от отговорност. „В законодателната дейност има натрупване на предложения за закони, които влизат в НС по определен начин и е нормално да има повече закони през последния месец”, каза още депутатът.

Друг депутат от левицата – Мая Манолова – коментира актуални въпроси в студиото на bTv. На въпрос,дали ситуацията в парламента ще бъде променена след вчерашното решение на ПП „Атака”, Манолова отговори: „Не бих казала, че нещо се е променило особено в парламента, той започна така от първия работен ден – едни влизат, други излизат, докато едни са на плаж, други работят. Започнахме с двумесечна ваканция за ГЕРБ, сега очевидно ще го завършим с едномесечна за Атака.

Манолова отговори и на въпрос за понеделнишката сбирка на социалисти от цялата страна в софийската къща на Димитър Благоев. По думите на депутатката, когато важни въпроси за БСП се решават на тайни сбирки, се създава усещането за намеса на други политически партии и корпоративни интереси

„БСП обаче остава силна партия, единствената демократична и все още може да защити своя лидер, когато това се налага от непрекъснатите, непремерени и агресивни атаки към него и партията”, заяви Манолова. По думите й понякога човек взима трудни решения, които са против неговия собствен интерес, но те са отговорни и от дистанцията на времето, правилността на това решение става ясна.

Помолена да коментира лидерския въпрос в партията, тя обясни, че той трябва да бъде решен от всички членове на партията на конгрес. „Това ще решим ние социалистите. Постът председател на БСП не е вакантен и този свръх интерес започва да придобива обратен ефект. Ние сме достатъчно силни сами да вземем важните за нас решения”, заключи Мая Манолова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.