ГДБОП арестува сириец, член на международна хакерска група

Антимафиоти извършват арести във Фонда за лечение на деца в чужбина

ГДБОП задържа сириец, живеещ у нас, участвал в хакерска група, разпространявала по интернет информация за атаката срещу френското списание “Шарли Ебдо”. По данни на МВР бандата годишно е разбивала над 3 500 сайта.
Групировката е носила наименованието “Близкоизточна кибер армия”. Единственият член на бандата, който е живял у нас, е сириец. Той е комуникирал с останалите членове на бандата с помощта на защитени канали. По информация на ГДБОП бандата е атакувала над 3 500 сайта в целия свят годишно. Заглавните страници на атакуваните сайтове са подменяни със съобщения и текстове на английски и арабски език, касаещи атаката срещу френското сатирично издание “Шарли Ебдо”. При акцията са иззети компютърни конфигурации, преносим компютър и външни носители на информация, съдържащи специализирани инструменти за незаконно проникване в компютърни системи. Назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Спрямо сирийския гражданин е образувано досъдебно производство.

БНР съобщи, като се позовава на свои източници, че задържаният сириец живее от около 20 години у нас. Групировката, в която той членува, е свързана с “Ислямска държава” и извършва атака срещу сайтове по поръчка на терористичната организация.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.