“Газпром” заплаши Украйна с поскъпване на природния газ

Руският газов гигант „Газпром”  заплаши Украйна, че ще отмени намалението на цената на природия газ, ако страната не погаси натрупания до момента дълг от 1,55 милиарда долара. Това заяви официалният говорител на  „Газпром” Сергей Куприянов и допълни, че при това положение компанията може и да не запази действащата сега отстъпка, предаде БНР от Москва.

В края на миналата година отстранения от длъжност украински президент Виктор Янукович и руският президент Владимир Путин се договориха за чувствително намаление на доставяния от “Газпром” природен газ за Украйна – от 404 на 268 долара за хиляда куб. метра. Преференциалната цена подлежи, обаче на предоговаряне на всеки три месеца и ако не се постигне споразумение, в действие влиза старата цена.

Както многократно бе съобщено, Русия освен това взе решение да отпусне на Украйна  заем от 15 милиарда долара, купувайки украински държавни облигации, но купи и плати само първия транш от 3 милиарда. Според „Газпром”, тези пари са били предназначени именно за погасяване на газовия дълг.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.