„Газпром“ предупреди за възможни проблеми с доставките за Европа

Спирането на "Южен поток" може да струва на "Газпром" много, много скъпо

„Всяко прекъсване на транзита през територията на Украйна, Беларус и Молдова, включително потенциалното отклоняване на газа, доставян за Европа, може да доведе до това, че „Газпром“ да не е в състояние да изпълни задълженията си за доставките на газ на европейските потребители. Това се посочва в отчета на руския газов холдинг за 2013 г., цитиран руски електронни медии. От „Газпром” допълват, че „е имало случаи, когато доставките на газ, предназначени за европейските потребители, са били пренасочвани заради разногласия със страните от бившия Съветски съюз, през чиято територия се транзитира газът“.
Продължаващата политическа и икономическа криза в Украйна засилва опасенията, че украинският контрагент на „Газпром“ няма да може да изпълни задълженията си по транзита на газа и ще прибегне до отклоняване на газ, предназначен за потребителите в Европа, а това пък може отрицателно да повлияе на резултатите от нашата дейност и нашето финансово положение“, се посочва в отчета.
За да намали тези рискове, „Газпром“ постепенно преминава към общоприети в световния газов бизнес принципи и механизми на пазарното ценообразуване за газа, който се внася от страните от бившия Съветски съюз, посочва руската компания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.