“Газпром” чака до 16 юни $1,951 млрд. от Киев, няма да има отсрочка

“Газпром” очаква до 10 часа в понеделник, 16 юни, да види по сметките си преведени $1,951 млрд. за погасяване на дълга на Украйна за доставките на природен газ, съобщи президента на руската газова компания Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Милер е категоричен, че няма да има нови отсрочки за това плащане и ако то не бъде извършено, “Газпром” незабавно ще въведе режим на авансови плащания за доставките на руски природен газ за Украйна. По думите на президента на “Газпром” украинската компания “Нафтогаз” дължи $1,454 млрд. за доставките през ноември-декември 2013 година, а за периода на тристранните преговори “Русия-Украйна-ЕС” дългът на Киев е достигнал $2 млрд., като в момента не е платено за доставката на 11 150 млрд. кубически метра природен газ.

“Газпром” може да въведе ограничения за европейските компании, които имат намерение да доставят реверсивно газ за “Нафтогаз”, каза още Алексей Милер, според когото реверсът (доставки в обратна посока на нормалната) е полуаферистки механизъм.

Природният газ се нагнетява в целия газов пръстен (от тръбопроводи), но това навсякъде е руски газ, обясни президентът на “Газпром”. Освен това подаването на природен газ в обратната посока (реверс) противоречи на договорите на “Газпром” с европейските компании-купувачи, допълни Милер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.