“Газпром” иска да строи “Посейдон” вместо “Турски поток” и “Южен поток”

Спирането на "Южен поток" може да струва на "Газпром" много, много скъпо

Нов газопровод е на път да замени замразените проекти „Южен поток” и „Турски поток”. Проектът предвижда доставката на природен газ по дъното на Черно море до Гърция и след това през Албания, до Италия, вероятно заобикаляйки Турция.
Газопроводът, чиято цел е да се използват вече закупените тръби и изградената още за „Южен поток” инфраструктура на руска територия, носи името „Посейдон”, информира Нова ТВ. В Италия и в Гъпция ще се ползва вече съществуващата инфраструктура за Трансадриатическия газопровод.

милерВ сряда в Рим изпълнителните директори на италианската компания „Едисон”( Edison S.p.A) и гръцката „Депа” (DEPA SA), Марк Бенаюн и Теодорос Кицакос подписаха предварително споразумение за изграждането на трасето с Алексей Милер от „Газпром”. Споразумението беше подписано след среща на Милер с министъра на икономиката на Италия Федерика Гуиди и с генералния секретар на Министерството на външните работи на Гърция Гиоргос Ципрас.

Все още не е ясно къде ще излиза тръбата на новия газопровод от Черно море. Предполага се, че заради влошените отношения между Русия и Турция, малък участък може да мине през България.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.