“Газпром” е получил $ 786 от Украйна, отлага със седмица авансовото плащане

Спирането на "Южен поток" може да струва на "Газпром" много, много скъпо

Руската енергийна компания „Газпром” е отложила въвеждането на режима за предплащане на газовите доставки за Украйна от 3 на 9 юни, предаде РИА Новости. По-рано днес руското министерство на енергетиката потвърди, че е получило 786,4 милиона долара по сметката за погасяване на украинския дълг за газовите доставки за месеците февруари и март.
За да избегне необходимостта да предплаща руската суровина, Украйна трябва да погаси напълно дълга си към Русия, който възлиза на 2,2 милиарда долара, е коментирал президентът на „Газпром” Алексей Милер.
Днес стана ясно, че украинската компания „Нафтогаз” е изпратила до „Газпром” проект за допълнително споразумение, предлагайки промяна на цената, обемите и условията за доставки на природен газ в действащия договор. Проектът за допълнително споразумение ще позволи разрешаването на всички спорни въпроси относно вноса на руския газ, надяват се шефовете на „Нафтогаз”.
РИА Новости цитира руския министър на енергетиката Александър Новак, който коментира, че е възможно да бъдат обсъждани отстъпки за бъдещите доставки на газ, но не и преразглеждане на условията в действащите договори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.