Газовите преговори приключиха с неуспех

Газовите преговори в Киев с участието на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, шефа на „Газпром“ Алексей Милер и украинския премиер Арсений Яценюк приключиха с неуспех, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Русия ще въведе система за авансово плащане за Украйна, ако не получи до 9 ч. българско време днес от Киев 1,95 млрд. долара – част от задълженията си към „Газпром“, съобщи говорителят на компанията Сергей Куприянов.
Задълженията на Украйна към „Газпром“ са около 4,5 млрд. долара.
Това означава, че може да се стигне до прекъсване на доставките, което може да наруши потока на газа до останалата част от Европа,
подчертава Ройтерс. Русия обаче подчертава, че вече три пъти е отлагала въвеждането на системата за авансово плащане и повече не е склонна да изчаква.
Алексай Милер бе заявил по-рано, че предложената от Русия цена от 385 долара за хиляда кубични метра е обективна и се подкрепя от ЕК и съответства на препоръките на Международния валутен фонд за Украйна.
Украйна настоява да се върне към старата цена на руския газ, която беше 268,50 долара за хиляда куб. м.
Все още е възможно постигането на споразумение за руските доставки на газ за Украйна, заявиха пък от ЕК.
Планът на Йотингер предвижда на 16 юни Украйна да изплати 1 милиарда долара, след което до края на годината да направи още шест плащания. „Планът ми включва също бъдещата цена за зимния период – 385 долара за хиляда кубични метра, и за летния сезон от април до септември – 300 долара или малко повече“, заяви Йотингер.

Той също отбеляза, че предложения от него план засега не е подкрепен от руската страна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.