Газохранилището в Чирен е наполовина пълно, нагнетява се още газ

“В случаите на ограничение на газовите доставки от Русия, които преминават през територията на Украйна, основният алтернативен източник е хранилището в Чирен. В момента там има около 200 милиона кубически метра природен газ”. Това съобщи представител на “Булгартрансгаз” по БНР. Казано бе още, че тези количества газ могат да задоволят потребностите на уязвимите потребители в страната за период от два месеца.

От Министерството на икономиката и енергетиката подготвят становище за така стеклата се ситуация с руско-украинския газов спор.

Частична възможност за посрещане на нуждите от природен газ е и местният добив от находище “Галата”. По данни за 2013-а година находището обезпечава около 10 % от потреблението на синьо гориво в страната.

От днешната информация на “Булгартрансгаз” става ясно, че хранилището в Чирен е пълно под 50%, тъй като максималният капацитет на хранилището е 550 млн. куб. м., а при нужда в него могат да се нагнетят още 200 мл. кубика.

Всъщност още на 18 май министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи, че се нагнетяват допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен, заради възможна криза с доставките от Украйна. На практика обаче това не личи от данните, подадени от “Булгартрансгаз”

През тази година пълненето на “Чирен” започна на 10 март. Максимално в хранилището за 24 часа могат да постъпват до 3,5 млн. куб. метра. Също толкова могат да бъдат и извадени. Това е половината от използваните количества природен газ дневно у нас.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.