Гърция, Украйна, нашият дълг и двойният ни аршин

Да, знам, че не е съвсем пълна аналогията, но поне известна аналогия има.

Една държава решава и възползвайки се от проблемите на друга държава, просто й отнема част от територията.
Огромната част от българите аплодират присвоилата си територия страна и мразят страната, на която са присвоили територия.
Но тази огромна част от българите пламва от патриотична жар само при мисълта, че понеже си имаме сериозни проблеми, на нас също някоя държава може да ни отнеме част от територията.

Друга държава взема пари като заеми и кредити, изяжда ги, похарчва ги, слага си ги на влог, построява си добра инфраструктура, а когато идва време да ги връща, казва – не ме поставяйте на колене, няма да ви платя!
Огромна част от българите се възхищават на лидерите на тази държава, които искат да създадат прецедент като не плащат това, което дължат.
Но тази огромна част от българите не казва на политиците си – не плащайте нашия външен дълг, а дори гласува за онези, които си правят користни сделки с този външен дълг и обезпечават пра-правнуците си с гепеното от тези користни сделки.

Все едно аз, понеже имам силни и силови приятели, да си присвоя хола на съседа, само защото детето му е болно и той се е насмел или просто защото е по-слаб от мен и си няма такива приятели.
Все едно, също така, аз да взема 10 000 лева заем от съседа и да му кажа – няма да ти ги върна, имам достойнство и чест, затова моля те, не ме поставяй на колене, не ме унижавай, гледай си работата!

(Заглавието е на Коментатор.бг)

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.