Гърция се споразумя за пореден път с международните кредитори

Гърция и представителите на международните кредитори са успели да постигнати споразумение за мерките за възстановяване на гръцката икономика. Това означава, че ще бъдат отпуснати спасителни заеми в размер на 8,8 милиарда евро, предаде АФП.

„Преговорите, които водим от месец март, приключиха успешно със споразумение”, съобщи финансовият министър Янис Стурнарас по време на икономическа конференция.

Основните теми в преговорите с т.нар. тройка – ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, бяха свързани с рекапитализацията на гръцки банки и планираните съкращения на служители в публичния сектор.

По данни на гръцките медии властите в Атина са се съгласили да съкратят 4000 държавни служители през текущата година и още 11 000 през 2014 година.

През януари 2013 година безработицата в Гърция е достигнала 27,2%, сочат официалните статистически данни. Това означава, че във всеки работен ден през първия месец на текущата година около 3400 души са се присъединявали към редиците на безработните, съобщи неотдавна вестник „Катимерини”.

През януари 2012 година нивото на безработицата в Гърция е било 21,7%. Само за 12 месеца в страната са били изгубени над 270 000 работни места.

През първия месец на текущата година нивото на безработицата сред младите хора до 24-годишна възраст е достигнало нов рекорд – 59,3%. Регионите с най-висока безработица в Гърция са Епир и Западна Македония. Там нивото на безработицата достига 29,2%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.