Гърция и България затвориха небето си за руски самолети с товари за Сирия

Гръцките и българските власти последователно отказаха въздушен коридор на руски военно-транспортни самолети, въпреки твърдението, че машините превозват хуманитарна помощ за Сирия.

Новината бе съобщена първо от “Катемерини” и др. гръцки медии, а по-късно днес бе потвърдена в изявление на говорителя на българското МВнР Бетина Жотева и тиражирана от руските агенции ИТАР-ТАСС и РИА “Новости”.

“Министерство на външните работи на Република България би желало да потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година. Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар”, се казва в изявлението на Бетина Жотева.

Според ИТАР-ТАСС и РИА “Новости” гръцките власти първи са затворили небето си за самолетите на руските ВВС и то по настояване на посолството на САЩ в Атина.

ТАСС информира, че в по-рано в гръцки медии е била публикувана информация, че Русия е поискала от Гърция разрешение за прелитане през нейното въздушно пространство на самолети с хуманитарна помощ и дипломатически персонал с крайна точка Сирия в периода от 1 до 24 септември.

“В събота посолството на САЩ в Атина се обърна към МВнР на Гърция с молба да отвърне с отказ на това искане”, информира руската държавна агенция.

“Забраната руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия прелетят през въздушното пространство на България е безчовечно и недалновидно решение, смята зам.-председателят на руската Държавна Дума Николай Левичев, цитиран от РИА “Новости”.

(Снимка: Уикипедия)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.