Гърция е в официален фалит, Ципрас иска редукция на дълга

Гърция официално бе обявена за страна в неплатежоспособност, а премиерът Ципрас огласи нови условия към кредиторите и поиска редукция на дълга и 20-годишен гратисен период.

От Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ицлязоха с изявление, в което се казва, че е налице “случай на дефолт на Гърция” заради пропуснатото плащане на дълг към Международния валутен фонд, но Фондът няма да иска незабавно погасяване на кредити, нито да се откажат от правото си на по-нататъшни действия.

Европейският фонд за финансова стабилност, който се захранва от държавите в еврозоната, е най-големият кредитор на Гърция. Той е създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза.

Междувременно в поредното си обръщение към гръцкия народ по националната телевизия гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че иска намаляване на гръцкия дълг с 30% и 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му.
По думите му последният доклад на Международния валутен фонд (МВФ) има същия смисъл.

Ципрас изрази съжаление, че тази позиция на МВФ “не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори” за продължаване на финансовата помощ за страната.

Въпросът за оставането на Гърция в еврозоната не се поставя на референдума в неделя, заяви Ципрас и отново призова съгражданите си да гласуват с “не”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.