Гърция е пред съгласие за ново споразумение с кредиторите си

Гърция и кредиторите й достигнаха споразумение по спасителната програма за страната, обяви представител на финансовото министерство в Атина, цитиран от световните агенции. Все пак трябвало да бъдат обсъдени някои “малки детайли”. Споразумението бе постигнато в Атина след преговори, продължили до късно тази нощ.

Атина преговаря за условията за спасителен план на стойност до 86 млрд. евро. Премиерът Ципрас иска да сключи сделката преди 20 август, когато е падежа на плащането по дълга към Европейската централна банка.

Очаква се спасителният план да бъде одобрен от гръцкия парламент в сряда или четвъртък, а в петък да бъде подписан и от финансовите министри на еврозоната, което ще отвори пътя за изплащане на помощта.

На практика има съгласие за фискални цели, които представляват леки изменения на предишния основен план. Ще се работи за постигането на първичен бюджетен дефицит от 0.25% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г., а след това 0.5 на сто излишък от 2016 г., 1.75% през 2017 г. и 3.5% бюджетен излишък през 2018 г. Договорено е също така, че през 2015 и 2016 г. няма да бъдат въвеждани нови мерки.

Източници от средите на преговарящите са заявили, че все още няма съгласие за създаването на инвестиционен фонд, в който да се съберат 50 млрд. евро от приватизационни сделки, като 3/4 от средствата във фонда трябва да бъдат използвани за рекапитализация на гръцките банки и за намаляването на дълга.

Първоначалната “инжекция”, която гръцките банки могат да получат след финализирането на преговорите по спасителния план и преди ЕЦБ да завърши стрес-тестовете на финансовите институции, е 10 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас съобщи, че се планира въвеждане на облагане в пълен размер на трудовите и допълните възнаграждения и намаляване с 15 на сто на заплатите на министрите и на ръководителите на високи държавни постове.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.