Гарелов: В Белия дом се страхуват, че Гърция ще влезе в “руска орбита”

В преговорите между Гърция и международните кредитори “сме свидетели на блъфиране на изключително високо равнище и плашене с едно и с друго”. Това коментира в студиото на Нова ТВ журналистът Иван Гарелов, който от дълги години следи с особено внимание събитията в южната ни съседка. По думите на Гарелов САЩ се страхуват, че Гърция ще премине към руската орбита, а на Запад витаят различни настроения спрямо Атина, особено след идването на “Сириза” на власт: “Една част ненавиждат „Сириза” и искат чрез преговорите с кредиторите партията да падне от власт, други имат респект към историята на страната, трети искат преговорите да се увенчаят с успех”.

Гарелов прогнозира, че в крайна сметка ще се стигне до споразумение между правителството в Атина и кредиторите на страната, тъй като и Брюксел, и МВФ, и Атина имат накъде да отстъпят.

Бизнесменът Томас Лафчис също смята, че преговарящите страни ще успеят да се договорят.

“Ако Гърция излезе от еврозоната, никой не може да предвиди какво ще се случи. Това може да предизвика разпад и на ЕС, и на еврозоната. Ясно е, че те ще достигнат до споразумение”, каза Лафчис. Според него най-добрия вариант е да се разсрочат плащанията на Гърция за пет години, за да се даде глътка въздух на страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.