“Гардиън”: Европейски шпионски агенции са работели заедно

Неофициален, но все по-укрепващ алианс за подслушване позволил на няколко европейски разузнавателни агенции от една страна да развиват връзки с корпорации, а от друга – им помагал за по-лесно следене на интернет комуникациите, съобщава британският „Гардиън”. Изданието информира, че всяка една от разузнавателните служби на Германия, Франция, Испания и Швеция е разработила свои методи за масово наблюдение на интернет и телефонния трафик през последните пет години в тясно партньорство с британската агенция за електронен шпионаж – Центърът за правителствени комуникации (Government Communications Headquarters, GCHQ). Вестникът се позовава на документи, предоставени от бившия агент на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън. Допълва се, че основната част от наблюдението се извършва чрез директно прехващане на оптични кабели и разработване на тайни отношения с телекомуникационни компании. Документите, издадени от Сноудън, разкриват също, че британската агенция за електронно разузнаване е играела водеща роля в консултирането на европейските партньори как да заобиколят националните закони, предназначени да ограничат правомощията им за наблюдение.

Написаното на практика потвърждава казаното преди дни от директорът на Националната агенция по сигурността ген. Кийт Алекзандър. По време на изслушванията в Капитолия той беше разпитан и заяви, че събирането на информация в Европа е било осъществявано в сътрудничество с местните правителства.

Междувременно вестник "Уолстрийт джърнъл" излезе с информация, че подслушванията на телефони в Европа, които европейската преса приписа на американската Агенция за национална сигурност, са били извършени от европейските тайни служби, които са ги предали на агенцията.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.