Gallup: Повечето американци имат негативно отношение към Русия

Вече много години не е регистрирано толкова негативно възприемане на Русия от страна на американците. Това показват резултатите от ново допитване до общественото мнение, пореведено от Gallup, съобщава сайтът на радио „Голос Америки”. Социолозите коментират че остатъците от доброжелателност, възникнали след распада на Съветския Съюз се разяждат от острите разногласия между САЩ и Русия за Сирия, Украйна, правата на сексуалните малцинства.

Допитването, което е проведено преди седмица, в началото на Олимпиадата в Сочи, показва, че почти две трети от американците се отнасят „неблагосклонно” към  Русия и нейния президент Владимир Путин.

През 2012 г., по данни на Gallup, едва около 44 процента от американците са имали неблагосклонно отношение към Русия.

В момента 63 %  от анкетираните не одобряват Владимир Путин.  относились к России неблагосклонно. Откакто през 1999 г. той стана държавен глава, Gallup четири пъти провежда подобни допитвания за отношението към мего и резултатите от последното са най-негативните, коментира главният редактор на Gallup Арт Суифт. Той предполага, че е възможно усилването на негативното отношение към Путин  да е следствие от негова статия, публикувана в New York Times през септември 2013 години. В нея Путин нарича „извънредно опасно” изказването на президента Барак Обама за американската изключителност. Преди това Обама бе заявил, че това, което прави САЩ изключителни е способността им при необходимост да се намесват в  геополитически конфликт.

Напрежението между двете световни сили се засили, в частност, и във връзка с руската подкрепа за режима в Сирия, а също и заради предоставеното убежище на бившия агент на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

Gallup за първи път пита американците за отношението им към Русия през 1994 г. – две години след разпада на СССР. Най-позитивни за Русия се оказват резулатите от допитването през 2002 г, когато 66 % от анкетираните заявяват, че имат благоприятно отношение към Русия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.