Gallup Int: Българите остават в плен на негативизма и разочарованието

През май обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец. Повечето от българите остават в плен на разочарованието, нямат доверие в институциите и са скептично настроени за своето и на страната бъдеще. Това показват огласените днес данни от редовното месечно изследване “Политически барометър” на Gallup International. Недоверието в правителството, например, е цели 57%, а доверието – само 30 на сто. При отношението към Народното събрание нещата са направо трагични – 18% положителна оценка срещу 68% – отрицателна. Не е пощаден и президента Плевнелиев, въпреки че го оценяват позитивно цели 32% от анкетираните. Но пък други 56% от българите не се колебаят да декларират негативното си отношение към държавния глава. И вместо обобщение: според цели 62% от Българите България върви на зле. На обратното мнение, т.е. в отбора на оптимистите са 23% от участвалите в изследването.

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента със сигурност влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, а реални шансове имат „Атака“ и донякъде АБВ.

ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при „Атака“ и каква ще е съдбата на АБВ.

Различните електорати са различни в способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя „скрит“ вот.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в „челото“ са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичният кмет Йорданка Фандъкова (с дялове съответно малко над и под 50% доверие). Популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът имат доверието на около 30% от анкетираните.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл болкан” е проведено от 8 до 14 май 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл”® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.