“Галъп”: БСП и ГЕРБ – по 18,3%, ББЦ – 7,2%, ДПС – 7,1

Дни преди вота на 25 май изследване на “Галъп” показва абсолютно равенство в подкрепата ца БСП и ГЕРБ – по 18,3%, както и продължаващо привличане на избиратели от страна на ББЦ, която изпреварва ДПС, макар и с разлика от 0,1%, което е в границите на статистическата грешка.

От данните, представени в сутрешния блок на bTV е видно, че при БСП се наблюдава намаляване на подкрепата спрямо март с 1,2%, а при ГЕРБ отливът спрямо март е 2,4%. И при двете формации пикът на мобилизацията на електората е бил през април, когато за БСП са декларирали, че ще гласуват 20% от анкетираните, а ГЕРБ е имал подкрепата на 20,9% от участвалите в проучването.

През май коалицията около “България без цензура” вече е трета сила и регистрира нарастване на подкрепата с цели 2 на сто спрямо март. При ДПС също се наблюдава възходящ тренд, но не толкова категоричен: от 6% през март на 6,4% през април и вече през май – 7,1%.

Изследването на “Галъп” е поредното, според което само четири политически субекта ще успеят да прескочат изборната бариера от близо 6% за европарламент и така в Брюксел ще влязат само БСП, ГЕРБ, ДПС и коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гиргьовден. Под линията остават Реформаторският блок с 3,8% и АБВ с 3,5%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.