Галъп: 53% от хората нямат доверие в банковата система

За втори пореден месец доверието в банковата система спада. Това показват данните от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл”, цитирани от КРОСС.

В момента 53% от анкетираните декларират, че нямат доверие в банковата система. Делът на хората, които посочват, че имат доверие е 27%. Тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести.

Всеки втори участник в допитването е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. Отчетливо мнозинство от 43% изразява предпочитание КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалит на банката.

Има риск от фалит на други банки, смятат 37% от българите, а на обратното становище са 29% от хората.

Мнозинството българи предпочитат българските банки – 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас. Едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл” е проведено от 1 до 6 август 2014 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1008 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.