Гаф след гаф и дори сапунка в парламента заради едни (+ -) 200 лева

По време на приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 година в Народното събрание се заформи скандал, заради предложение на ГЕРБ, прието и отменено за минути. По време на гласуването на второ четене депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев поиска думата за редакция на текст (?!) от Закона за ДОО и предложи през 2015 г. максималният осигурителен доход да бъде както и досега 2400 лева, въпреки че при гласуването на закона в комисията по бюджет и финанси е записано, че този максимален осигурителен доход се увеличава от 2400 на 2600 лева. Това предложение доведе до дебати и дори препирни, като депутати от левицата обясниха, че с тази промяна трябва да се преизчисли цялата приходна и съответно цялата разходна част на бюджета, тъй като иначе се нарушава аритметиката на бюджета.

Въпреки препирните предложеният от Добрев тест беше подложен на гласуване, а след съответното искане – и на прегласуване, като и при двете гласувания бе приет, въпреки съпротивата на левицата. След което парламентът излезе в 30-минутна почивка, по време на която вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин коментира, че при такъв подход и действия той явно е излишен като министър, а коалиционните договорки видимо не работят.

След почивката председателят на парламента Цецка Цачева пое заседанието (което преди това бе водено от нейния съпартиец Главчев) и обясни, че това което е предложил Делян Добрев не е редакционна поправка, поради което е било недопустимо нейното гласуване. По-нататък Цачева коментира, че след като основният текст не е гласуван, но така приетото от пленарна зала решение рефлектира върху основния текст, няма друг вариант за неговото обезсилване освен да се гласува отмяната на предложението на Добрев.

Тук думата поиска Мая Манолова от БСП Лява България, която коментира, че участниците в това гласуване влизат в процедура, която не съществува нито в българската Конституция, нито в парламентарния правилник. Депутатката от БСП подчерта, че парламентът отменя приет на второ четене текст, но по закон само Конституционния съд може да каже дали един приет законов текст е в съответствие или против Конституцията, а самото гласуване е лишено от всякакъв смисъл.

„Ако си позволите да гласувате трети път, ще извършите противоконституционно дело”, предупреди Манолова. Въпреки това Цачева подложи на гласуване предложението за отпадане на “редакционната поправка”, поискана от Добрев и същите хора, които я подкрепи сега дадоха вота си за нейната отмяна.

Така в крайна сметка размерът на максималният осигурителен доход беше увеличен от 2400 на 2600 лева, но процедурният гаф вероятно ще бъде атакуван в Конституционния съд.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.