Г. Атанасов: БНБ умишлено бездейства спрямо КТБ, после действа малоумно

Към настоящия момент, нито едно предложение от политиците за състоянието на БНБ и банковата система не е различно от идеята за замитане на следите. Това заяви в предаването “12+3” Георги Атанасов от Български финансов форум. Той отправи тежки упреци към институциите и БНБ за действия, довели до ликвидната криза в КТБ.

“Имахме синхронизирани действия на прокуратура и правителство, паралелно с първоначалното умишлено бездействие на БНБ, което после беше заменено с едно малоумно поведение. Всички тези неща доведоха до ликвидната криза в КТБ. За капак, част от парламента подкрепи едно от екстремните малоумни предложения на БНБ и го гласува на първо четене”, коментира Атанасов пред БНР. По думите му, ваденето, като по команда, на някакви документи, за които едни твърдят, че са фалшиви, други – че са оригинални е за отвличане на вниманието на публиката от съществените въпроси. Според Атанасов правителството със странно бездействие е наблюдавало какво се случва в КТБ, а финансисти с дългогодишен опит като Пламен Орешарски и Даниела Бобева гузно мълчаха и оставиха Цветлин Йовчев да говори от името на кабинета.

Без съмнение, БНБ, като регулатор, носи основната вина за това, до което се стигна с КТБ, изтъкна Георги Атанасов от Български финансов форум.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.