“Фронтекс”: България не е поискала повече експертна помощ за бежанците

Засега няма постъпило искане от България за допълнителна експертна помощ от европейската служба за граничен контрол "Фронтекс" заради увеличения брой бежанци през турската граница. Това съобщи говорителят на агенцията Ева Монкюр пред БНР. Тя изтъкна, че  „Фронтекс” има традиционно добро сътрудничество с българските власти.

„През 2011-а година организирахме сухопътна операция (всъщност става дума за учение. Б. ред.) под названието "Посейдон" най-вече за гръцко-турската граница, но после беше разширена и за България поради очакванията за пренасочване на миграционния поток към вашата страна, както и стана от миналата година насам”, припомни Ева Монкюр. Говорителката на „Фронтекс” допълни, че организацията и сега се стреми да помага, но нейните гранични служители и техниката, която са изпратили в България, са доста ограничени.

„Към момента имаме 20 офицери, които участват в патрулите по границата и помагат за установяването идентичността на мигрантите. Предоставили сме и няколко автомобила с термовизионни камери”, информира Ева Монкюр.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.