“Фрийдъм Хаус”: България е на 75 място по свобода на словото

България е на 75 място по свобода на словото, става ясно от огласения вчера годишен доклад на “Фрийдъм Хаус” за миналата година, цитиран от БНР.

“Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на „Нова българска медийна група, най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, които се знае, че подкрепя партията, която е на власт.” Това коментира по “Хоризонт” Елън Ахекян, която е работила по доклада. По думите й, авторите на изследването всъщност отчитат подобрение в България през 2014-а година, заради това, че са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с предходната година. Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на “Фрийдъм Хаус”. В същото време Елън Ахекян обърна внимание, че според данните, властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

Заключенията на “Фрийдъм Хаус” са подобни на индекса на “Репортери без граници”, който измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-тата позиция.

В световен мащаб свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам, се изтъква в поредния годишен доклад на “Фрийдъм Хаус”. Посочва се, че само 14 процента от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

Според “Фрийдъм Хаус” причината за лошото състояние на свободата на словото в световен мащаб са основно два фактора – приемането на закони, които ограничават свободата на словото, (най-често обосновани с националната сигурност) и ограничаване достъпа на журналисти до зони на конфликт.

През последните 5 години в редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики, се забелязва влошаване на условията за журналистите. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010 година до сега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия. На дъното на класацията са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и Крим. В САЩ показателят индексът е паднал с един пункт, заради арести и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури. На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.