ФРГ ще ни помага в подготовката да председателстваме ЕС

ФРГ ще осигури помощ на България за подготовката на нашето първо председателство на ЕС. Това ще включва и подготовка на български държавни служители в германски институти по отделните досиета на ЕС. Българската страна е готова да приеме дипломати от Федералното Министерство на външните работи – както в София, така и в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел, които да работят рамо до рамо с нашите дипломати. Това заяви министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега. Митов изтъкна, че днешното посещение на министър Щайнмайер е израз на договореното от премиера Борисов и канцлера Меркел по-тясно и по-активно двустранно сътрудничество и диалог между София и Берлин на базата на едно ново и силно доверие.

Нашите чести срещи в последните седмици са израз на все по-тесните и развиващи отношения между нашите две страни. Ние се нуждаем от това с оглед на предизвикателствата, пред които сме изправени – както на предизвикателствата пред европейската сигурност в контекста на случващото се в Украйна, но и на икономическите трудности в рамките на ЕС, заяви от своя страна министър Щайнмайер.

Разрастването на Европа и отношенията между отделните страни не се градят само на базата на официалните срещи, а на контактите между нашите два народа, подчерта външният министър на ФРГ. Той отбеляза, че 5000 германски фирми работят в България, десетки хиляди българи работят и живеят в Германия, над 5 000 български студенти учат в немски университети. Всички тези хора, които изграждат и задълбочават отношенията между нашите две страни, са добре дошли в нашата страна, подчерта Щайнмайер.

Двамата първи дипломати договориха засилен график на двустранни консултации между министерствата на външните работи по актуални въпроси в дневния ред на Европа, представляващи специален интерес за България. Сред тях са европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и подкрепата за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейската перспектива, включително чрез участието на България в така наречения Берлински процес; необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черно море; бъдещето на Минския процес и проблемите Русия-Украйна; предизвикателствата на ситуацията в Сирия, Ирак и Близкия изток и засиления бежански и миграционен натиск.

България и Германия ще започнат активен двустранен енергиен диалог, чиято цел ще бъде да се постигне трайно гарантиране на енергийната сигурност на нашата страна, включително с използване на възможностите, които създава енергийния съюз на ЕС и Европейският план за инвестиции. Българската страна ще разчита на подкрепата на ФРГ за реформата на съдебната система у нас, заедно с успешното сътрудничество за укрепване на правовия ред и подкрепа за подобряване на работата по европейските фондове, посочи министър Митов.

Снимка: Пресцентър на МВнР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.