Френското посолство набира дарения за бг-изложба в Лувъра

Триста хиляди евро не достигат за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра “Епопея на тракийските царе”. Археологически открития в България”, която ще бъде открита в средата на април. Посолството на Франция започва кампания за публични дарения, търсят се и още спонсори, съобщи днес посланикът на Франция Ксавие Пиер дьо Кабан. Дипломатът обясни, че общият бюджет е 900 000 евро. Музеят “Лувър” участва с 360 000 евро, френското посолство – със 110 000 евро, а от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро. Даренията се изпращат на Комитета за подпомагане на изложбата на български създаденото за целта сдружение “Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра”.

Плакати в метрото, на летището и на други обществени места ще популяризират дарителската кампания. Около 53 000 евро са необходими само за реставрацията на експонатите, някои от които не са в добро състояние. Петима френски и двама български експерти ръководят реставрацията на експонатите, в която участват общо около 20 български специалисти.

Български културен сезон ще съпътства изложбата в Лувъра, която ще продължи до 20 юли – филмова ретроспектива, концерти, изложби. Посланик Дьо Кабан ще предложи на нашето правителство да се организира и рекламна кампания за възможностите за културен туризъм в България. Предвидени са също научни форуми в София и в Париж, където ще има и бизнессрещи между български и френски компании.

Три френски изложби ще гостуват у нас по време на българската експозиция в Париж – римско и египетско изкуство от Лувъра и “Сатирикон” – гравюри на Андре Дерен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.