Париж подкрепя създаването на гранична полиция на ЕС

“Депутатите от националния парламент на Франция категорично подкрепят създаването на общоевропейска гранична полиция и възлагат много големи надежди на т.нар. “горещи точки” за обработване на молбите на бежанците по външните граници на ЕС”. Това съобщи българската евродепутатка от ПЕС Илияна Йотова след съвместно заседание между Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП и депутатите от Комисията по европейски въпроси на Националната асамблея на Франция. Парламентаристите разговаряха повече от час и половина по въпросите на миграцията чрез видео връзка между Брюксел и Париж. Подчертана бе нуждата от коренно преразглеждане на Дъблинския регламент и задължителен квотен принцип на разпределение на бежанците между държавите членки. “Французите възлагат голяма надежда на “горещите точки”, защото в тях ще става ясно кой наистина бяга от война и кой е икономически мигрант. Тези, които нямат право на бежански статут, ще бъдат връщани обратно в страните им на произход. “Затова в момента в евроинституциите създаваме списък с безопасни страни на произход”, допълни Илияна Йотова.

“Недопустими са думите на някои политици, включително и във Франция, които искат да превърнат страните по външната граница на ЕС в буферни зони за бежанци между конфликтните региони около ЕС и Западна Европа. Такива предложения само разделят европейските граждани и подхранват страховете на хората”, каза още Илияна Йотова пред колегите и от френския национален парламент. Тя припомни, че високопоставен френски политик е заявил такава идея в интервю за френския ежедневник “Фигаро” преди няколко седмици. Неговите предложения след това са били широко обсъждани във френските медии в контекста на безпрецедентната бежанска криза от последните няколколко месеца.

“Допълнително притеснение буди и цифрата на т.нар. вътрешно разселени лица, т.е. бежанци от Сирия и Ирак, избягали от своите домове на други места в тези две страни”, добави още българският евродепутат. По-рано еврокомисарят по хуманитарната помощ и отговор при кризисни ситуации Христос Стилиянидис се срещна със социалдемократическите партии от Западните Балкани, по инициатива на Групата на социалистите и демократите в ЕП. “Комисарят беше напълно еднозначен – днешните около 7 милиона вътрешно разселени лица са утрешните бежанци към Европа”, каза Илияна Йотова. Според нея, френските депутати са заявили подкрепа за идеята за създаване на общоевропейска охрана по външната граница на ЕС. “Радвам се, че колегите в Париж одобряват тази стара и забравена идея от 2001 г. Трябва много добре да се помисли как точно ще се организира работата на тази обща охрана. За тази цел е задължително участието на Фронтекс – европейската агенция по охрана на външните граници на ЕС”, подчерта г-жа Йотова. Тя добави, че това прави необходимо внасянето на поправки в европейското законодателство, които да разширяват правомощията на Фронтекс. “В противен случай тази общоевропейска гранична охрана просто няма да проработи и държавите членки като България ще бъдат оставени сами да се справят със защитата на граници като българо-турската”, добави Йотова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.