Френски журналист очаква Киев да получи спешна покана за НАТО

Френският журналист Кантен Дикинсън прогнозира,че се очаква Украйна да получи спешна покана за НАТО, което би разширило възможностите на Алианса за реакция при по-нататъшно развитие на кризата в бившата съветска република. Дикинсън дълги години завеждаше офиса на Радио Франс в Брюксел и е едно от най-познатите имена във френския радиоефир.
„Европейският съюз не е жандарм на Европа. Институциите не могат да се намесят в Украйна, това не е предвидено в договорите”, каза в интервю за “Хоризонт” Кантен Дикинсън, който възнамерява да замени журналистическата кариера с ролята на евродепутат. Дикинсът ще се кандидатира за Европейския парламент от центристката и проевропейска група, създадена от две партии – l’UDI на Жан-Луи Борло и Демократичното движение “Модем” на Франсоа Байру.
На 5 март 2013 г. Във Върховната Рада е внесен законопроект за присъединяването на Украйна към НАТО. Текстът е публикуван на интернет страницата на украинския парламент. Текстът регламентира изменение на Закона за националната сигурност, в частта която се занимава с националните приоритети на Украйна. Към тях, освен интеграция в европейското “политическо, икономическо и правно пространство” се добавя и членство “в евроатлантическата зона”. В текста на член 8, в който са изброени основните направления на държавната политика в областта на сигурността, е добавено и изречение, касаещо партньорство с “Организацията на Северноатлантическия договор”.
Законопроектът предвижда изменения в Закона за принципите на вътрешната и външната политика като се заличи текстът, според който Украйна е необвързана държава. В същото време се прави предложение за добавяне на параграф “членството на Украйна в Организацията на Северноатлантическия договор и участието в създаването на европейска система за колективна сигурност.”
Авторите на документа са доскорошните опозиционни депутати Александър Чорноволенко и Валентин Тарасюк. Последният е бивш шеф на украинската мисия към НАТО.
Отношенията между Украйна и НАТО започват през 1995 г., показва справката с „Уикипедия”. През януари 2008 г. Украйна се присъединява към Плана за действие за членство в НАТО. На 3ти декември 2008 НАТО решава да изработи Годишна национална програма за осигуряване на подкрепа на страната за изпълняване на реформите за присъединяване към Алианса. Плановете за членството биват отложени от Украйна след избирането на Виктор Янукович за президент на изборите през2010 г. Той избира Украйна да бъде необвързана държава. Това дава своя резултат на 3 юни 2010г., когато украинският парламент изключва, с 226 гласа, целта за „интеграция в Евроатлантическата сигурност и членство в НАТО” от стратегията за национална сигурност на страната.
„Европейската интеграция” обаче, все още е част от националната страгия за сигурност, както и взаимодействието с НАТО. Украйна счита отношенията си с НАТО за вид партньорство. Те все още провеждат съвместни семинари и тактически и стратегически упражнения.
Според множество независими проучвания през последните няколко години, украинските обществени нагласи за членство в НАТО са ниски, с превес на отрицателните мнения за присъединяване към военния алианс, а около 40% асоциират НАТО като заплаха.
Реакцията на Русия за плана на украинското правителство да се присъедини към Плана на действие за членство в НАТО през 2008 е враждебна. Говорител на НАТО заявява, че независимо руската реакция към източното разширяване на Алианса, ‘вратите’ на организацията остават отворени, към тези които изпълняват критериите за присъединяване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.