Френският Майот и три Бг-региона са най-бедни в ЕС

През 2013 три български региона са били сред най-бедните в ЕС. Данните на Евростат сочат, че през този период брутният вътрешен продукт на глава от населението в регионите в ЕС е варирал между 27% до 325% от средното за Съюза. БВП в българските райони Северозападен, Северен Централен и Южен Централен е бил респективно 30%, 31% и 32% от средния за ЕС.

Регионът с най-нисък БВП е френският Майот (27%). Следват българските райони Северозападен, Северен Централен и Южен Централен. Североизточният регион в Румъния е имал БВП на глава от населението 34% от средния за ЕС.

Най-богат е бил регионът Вътрешен Лондон във Великобритания с БВП 325% от средното за ЕС. Следват Великото херцогство Люксембург (258%), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (195%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%).

Всъщност Майот (на френски: Mayotte) е отвъдморска територия, департамент и регион на Франция с площ 374 кв.км. и население от 135 хил. ж. Административен център е град Мамудзу.

Намира се в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик. Географски е част от Коморските острови, но не и политически. Майот е територия на Франция от 1843 г. Майот е още известна като Махоре, това е старото име на най-големия остров. Жителите на острова се наричат махори, но е възможно и майоти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.