Френски експерт: Трябва да се разбере кои са хората, стреляли по Боинга

Директорът на Фондацията за стратегически изследвания в Париж и бивш дипломат Франсоа Есбург обясни по БНР, че според събраната от него информация – и от социалните мрежи и от т.нар. краутсорсинг, чрез събраните знания на мащабна интернет общност в мрежата – може да се съди, че малайзийският Боинг-777, катастрофирал над Украйна е улучен от ракетна установка “Бук”, но това не е направено нито от украинската армия, нито от руснаци.

“Бяха събрани значителен брой данни със снимки и видеоматериали на ракетната система „Бук“, които са много ясни и показват, че именно тази система е била най-близо в района на сваления самолет. Във въпросния ден преди обед тази батарея е била в град Торез, в средата на деня е била придвижена до село Снежное, от където е стреляла по самолета. Всички тези данни бяха много подробно анализирани”, заяви екпреттът. Според него е по-добре разследването да се съсредоточи върху това кои са били хората, управлявали ракетната система и каква е била комуникацията между тях. “Със сигурност, според мен, нито украинската армия е свалила самолета, нито руснаците”, изтъкна Есбург. Френският експерт е на мнение, че сами по себе си санкциите срещу Русия, налагани от ЕС, не са стратегия – нужни са още два елемента: подкрепа за Украйна и намаляване на уязвимостта на Европа от Русия.

“Украинското правителство показа, че желае да се защитава с военни средства и именно поради успешната операция срещу сепаратистите, Русия се принуди да им достави ракетните системи „Бук“. В този контекст следва да засилим европейската политическа, икономическа и военна помощ за Украйна”, изтъкна Есбург. По отношениеи на втория елемент, французинът смята, че е необходимо НАТО да изпрати още военни сили в източноевропейските държави, “защото като че ли Владимир Путин не е убеден, че сме сериозни по отношение на общата отбрана”.
Нужно е да намалим и газовата си енергийна зависимост, изтъкна Есбург.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.