Французойка е сред новите носители на наградата “Ратцингер”

Французойката Ан -Мари Пелетие, преподавател по херменевтика и библейска екзегетика, и полякът монсеньор Валдемар Хростовски, библист и изследовател на католическо-юдейския диалог, са носителите на наградата “Ратцингер” за 2014 година, съобщи Радио Ватикана. Премията на ватиканската фондация, носеща името на Йозеф Ратцингер (папа Бенедикт ХVІ) ще бъде връчена на официална церемония на 22 ноември. Двамата носители на наградата бяха представени на пресконференция във Ватиканския пресцентър от кардинал Камило Руини, председател на фондация “Ратцингер”.

За първи път от учредяването на фондацията “Ратцингер” през 2010, наградата бива присъждана на жена, каза кардинал Руини, като определи професор Пелетие като „ярка личност в съвременния френски католицизъм, която обединява заслужения научен престиж с голяма и всестранна културна жизненост, посветени на важни въпроси за християнското свидетелство в обществото”.

Монсеньор Хростовски е първият поляк отличен с престижната премия. „Неговата приоритетна област е Стария Завет и конкретно пророците, но заедно с това юдейската литература и отношенията между юдеизма и християнството”, посочи кардинал Руини, като допълни, че монсеньор Хростовски е „неуморим и високо ценен разпространител на библейското познание”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.